SERACILIK

Seracılığın en temel amacı her mevsim sebze meyve yetiştirmektir.  Sera içerisinde bitki için uygun koşullar yaratıldığı için sağlıklı ve verimli meyve sebze üretilebilmektedir.  Sera içinde yaratılan uygun sıcaklık, ışık ve nem koşulları sayesinde, yılda birden fazla ürün alınabilmekle beraber, bitkinin dayanıklılığı, kalitesi ve verimi de artmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, dört mevsim üretilen sebze meyve sayesinde fiyat ucuzlamakta, ekonomik alım gücü de artırılmaktadır. Ayrıca yine dört mevsim istihdam sağlanmaktadır.

Türkiye’de seracılığın en yaygın olduğu kesim Akdeniz bölgesidir. Ancak gerek ekonomik avantajlar, gerekse piyasanın bu alanda teşvikleriyle beraber, seracılık ülkenin dört bir yanında yaygınlaşmaya başlamaktadır.

 Sera kurulumu için en önemli koşul arazi seçimidir. Arazi seçimi yapılırken ışık, su, nem, rüzgar yönü ve şiddeti, toprak vb. gibi bir çok konuya mutlaka dikkat edilmelidir.  Uygun arazi bulunduktan sonra yapılması gereken, araziye uygun projelendirilmiş sera sistemlerinin kurulmasıdır. Günümüzde sıklıkla tercih edilen sera tipi alçak tavanlı ve plastik filmli seralardır. Bu sera tipi yüksek tavanlı seralara göre çok daha ekonomik ve daha az teknolojiktir. Yüksek tavanlı seralar daha profesyonel, teknolojik ve daha az riskli olmasına rağmen küçük yatırımcılar için genellikle ekonomik sebeplerden dolayı tercih edilmemektedir.  Cam ve polikarbon seraların yapımı da plastik üst örtüsüne göre daha maliyetli olduğu için, ülkemizdeki seralarda tercihen sera plastiği kullanılmaktadır. Bu tercihin önemli sebeplerinden biri de, yeni teknoloji sayesinde plastiğe ilave edilen katkı maddeleriyle bitki verimliliği ve sürekliliğini artırılabilmesidir.

Sera kurulumu, bitki seçimi, ilaçlamalar, sulama ve yetiştiricilik ile ilgili diğer tüm konular bilgi ve birikim gerektirir. Eğer seracılık işine girmeyi düşünüyorsanız, muhakkak iyi araştırma yapmalı, gerekli görülen yerlerde mutlaka bir danışmana başvurulmalıdır.