SERACILIK

Seracılığın en temel amacı her mevsim sebze meyve
yetiştirmektir. Sera içerisinde bitki
için uygun koşullar yaratıldığı için sağlıklı ve verimli meyve sebze
üretilebilmektedir. Sera içinde
yaratılan uygun sıcaklık, ışık ve nem koşulları sayesinde, yılda birden fazla
ürün alınabilmekle beraber, bitkinin dayanıklılığı, kalitesi ve verimi de
artmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, dört mevsim üretilen sebze meyve sayesinde
fiyat ucuzlamakta, ekonomik alım gücü de artırılmaktadır. Ayrıca yine dört
mevsim istihdam sağlanmaktadır.
Türkiye’de seracılığın en yaygın olduğu kesim Akdeniz
bölgesidir. Ancak gerek ekonomik avantajlar, gerekse piyasanın bu alanda
teşvikleriyle beraber, seracılık ülkenin dört bir yanında yaygınlaşmaya
başlamaktadır.
Sera kurulumu için en
önemli koşul arazi seçimidir. Arazi seçimi yapılırken ışık, su, nem, rüzgar
yönü ve şiddeti, toprak vb. gibi bir çok konuya mutlaka dikkat edilmelidir. Uygun arazi bulunduktan sonra yapılması
gereken, araziye uygun projelendirilmiş sera sistemlerinin kurulmasıdır. Günümüzde
sıklıkla tercih edilen sera tipi alçak tavanlı ve plastik filmli seralardır. Bu
sera tipi yüksek tavanlı seralara göre çok daha ekonomik ve daha az teknolojiktir.
Yüksek tavanlı seralar daha profesyonel, teknolojik ve daha az riskli olmasına
rağmen küçük yatırımcılar için genellikle ekonomik sebeplerden dolayı tercih
edilmemektedir. Cam ve polikarbon
seraların yapımı da plastik üst örtüsüne göre daha maliyetli olduğu için,
ülkemizdeki seralarda tercihen sera plastiği kullanılmaktadır. Bu tercihin
önemli sebeplerinden biri de, yeni teknoloji sayesinde plastiğe ilave edilen
katkı maddeleriyle bitki verimliliği ve sürekliliğini artırılabilmesidir.
Sera kurulumu, bitki seçimi, ilaçlamalar, sulama ve
yetiştiricilik ile ilgili diğer tüm konular bilgi ve birikim gerektirir. Eğer
seracılık işine girmeyi düşünüyorsanız, muhakkak iyi araştırma yapmalı, gerekli
görülen yerlerde mutlaka bir danışmana başvurulmalıdır.